11. - 20. juli 2025
Den bly amerikaner, der dyrker Europa
15/7/2024 |
Forfatter: Jørn Gade | Fotograf: Bo Petersen
Stacey Kent, Jim Tomilson & Art Hirahara, Musikhuset Aarhus 14/07/2024
For mange er Amerika – altså her USA – landet mange unge danske jazzmusikere valfarter til for at få den rigtige jazz-lyd. En enkelt amerikaner er i ret høj grad gået den anden vej. Det er sangerinden Stacey Kent, der søndag besøgte Musikhuset Aarhus.
I 25 år har den amerikanske sangerinde Stacey Kent haft sin gang i Aarhus, hvor hun da også har en pæn og trofast fanskare, der gerne dukker op for at opleve hende og høre hende sange. Hendes bløde jazz tiltaler mange, således også søndag.
Stacey Kent er sangerinden med den bløde og lidenskabelige stemme – og de stille sange. Hun startede nok med at bruge løs af den store American Songbooks populære sange, men har løbende taget stadig flere ikke-amerikanske sange på sit repertoire.
Staceys historie handler om den litteraturstuderende pige fra New Jersey, USA, der tog til Europa for at få historien og det franske sprog tættere på. Her tjente hun i England penge til studierne ved at synge – og fandt sig også en engelsk kæreste. Og så var det, at hun fandt stadig mere sang- og jazznæring i det europæiske.
På hendes repertoire er sange af blandt andet franske Jacques Brel og Edith Piaf – i så vel fransk som engelske udgave. Udover at synge på fransk gør hun sig også på tysk og ikke mindst portugisisk. Det sidste skyldes brasilianeren Antônio Jobim og hans bossa nova, som amerikanske Stan Getz forelskede i starten af 60’erne. Stacey Kent vil gerne synge Jobim på orginalsproget brasiliansk – altså portugisisk.
Mellem den halve snes sange Stacey underholdt med i Musikhuset var også Beatles-sangen Blackbird. Derudover var også en række sange lavet for og til hende personligt.
Kæresten fra 1990’erne holder ved stadig. Han hedder Jim Tomilson, komponerer og bakker hende op sax og fløjte. Med sig i Musikhuset havde hun også den dygtige Art Hirahara på keybord og piano. De to musikere pakker hende roligt og uden meget snak ind. Det er Stacey alene, der er i centrum.
En gang imellem mellem sangene kunne man høre skjulte host, der blev skyllet ned med vand. Det var lidt ærgerligt for perfektionisten Stacey og hendes bløde stemme. Hun undskyldte sig da også for den sommerforkølelse, som hun er løbet ind i. Af samme grund kunne hun efter koncerten ikke møde publikum i Musikhusets forhal, som hun plejer.
Interesserede, der kunne have tænkt sig at høre Stacey Kent, kan drage til San Remo, hvor hun spiller på tirsdag, på fredag-lørdag i Polen – eller vente til december, hvor hun har et uge-langt arrangement på Birdland i New York.
Og så skal jeg lige vende tilbage til min påstand om Staceys 25-års kontakt til Aarhus. Jeg mindedes nemlig om, at jeg havde set og hørt hende med det daværende Klüvers Big Band. Var det bare tankespind? Nej! Klüvers Big Band har nemlig udgivet en 25 års-jubilæums cd (1977-2002) og her er en sang med Stacey Kent indspillet i Glazzhuset 30. august 1999.
Se flere reportager her >
Flere fotogallerier her >